Jak maso vytváří v našem těle zánět?
Dr Michael Greger popisuje výsledky poměrně nedávných studií vysvětlujících, jakým mechanismem škodí živočišné produkdy našemu zdraví.
Protizánětlivý efekt diety založené na rostlinné stravě není jen o síle rostlin. Jde také o vynechání živočišných potravin. Už 14 let víme (psáno v roce 2012), že jediné jídlo obsahující maso, mléčné výrobky nebo vajíčka spustí zánětlivou reakci v těle trvající po dobu několika hodin od konzumace takového jídla. To způsobuje tuhnutí našich artérií (můžete se podívat na graf reakce artérií v mém videu [1] ). Po uběhnutí 5 až 6 hodin od jídla se zánět začíná uklidňovat, ale co se v tu chvíli stane? Oběd! A v ten okamžik udeříme do našich artérií další náloží živočišných produktů. Tímto způsobem se můžeme po celý náš život zaseknout v nebezpečné zóně nízkoúrovňového chronického zánětu. A tak se jídlo za jídlem dostáváme k zánětlivým onemocněním jako jsou onemocnění srdce, cukrovka a některé druhy rakoviny.
Co přesně způsobuje zánět vytvářený masem? Zánět je imunitní reakce na nebezpečí, ale co tělo napadá? Z počátku si vědci mysleli, že by to mohl být přímo živočišný protein, který byl chápan jako viník v některých případech artritidy. Ovšem podobný zánětlivý proces byl spouštěn i šlehačkou, která je víceméně pouze živočišným tukem. Po podrobnějším zkoumání výzkumníci zjistili, že po pozření jídla se živočišnými produkty, je krev kontaminována toxiny známými jako endotoxiny. Ale odkud endotoxiny pocházejí?
Endotoxiny jsou z bakterií. Kde sídlí spousta bakterií? Ve střevech. Takže výzkumníci vymysleli, že možná nasycené živočišné tuky způsobují, že střevní stěny začnou být prostupné a dovolí tak, aby se naše vlastní bakterie dostaly do krve. Experimenty na myších ukázaly jasně, že nasycené tuky způsobují prostupné střevní stěny, takže tohle se stalo po mnoho let převažující teorií vysvětlující, jak živočišné produkty způsobí zánět po dobu několika hodin po jejich konzumaci. Až nedávné výzkumy prokázaly, že to nedává smysl.
V mém videu [2] vysvětluji kritickou vadu teorie prostupného střeva – časovou posloupnost. Zánět vzplane během pouhé hodiny trávení jídla obsahujícího maso, mléčné výrobky nebo vejce. Ale naše střevní flora nesídlí v našem tenkém střevě, ale o 6 metrů dál, ve střevě tlustém. Jídlu může trvat hodiny, než se tam dostane. Takže jak to vlastně je? Pokud bakteriální endotoxin nepochází z našeho střeva, tak možná je jeho zdrojem přímo snědené jídlo.
Poprvé v historii bylo 27 běžných potravin otestováno a endotoxiny byly nalezeny v jídlech jako je vepřové a drůbeží maso, mléčné výrobky a produkty obsahující vajíčka a také v některých fermentovaných potravinách.
Tyto objevy látek způsobujících zánět v živočišných a fermentovaných potravinách proto naznačují, že ačkoliv tyto potraviny nejsou zkažené, musí někdy v průběhu jejich přípravy nebo zpracování obsahovat dostatečnou mikrobiální nálož aby došlo k uvolnění TLR2 a TLR4 endotoxin receptor stimulantů do prostředí, v němž rostou.
Tato představa je podpořena mnoha předchozími studiemi, které prokázaly, že některé běžně konzumované potraviny mohou obsahovat vysokou bakteriální nálož před jejich tepelnou úpravou, jako byl například syrový hamburger, u kterého zjistili přítomnost až deseti miliónu bakterií na gram. Především ovšem cílem prezentované studie nebylo zkoumat mikrobiální kvalitu jednotlivých potravin, jelikož mulekulární struktora patogenu, jeho biologické aktivita, je zachována bez ohledu na přítomnost bakterie nebo na tepelné úpravě. Tím je myšleno, že bakterie může být mrtvá, bakterie může být uvařená, ale endotoxiny jsou tam i nadále přítomny. Můžete maso dvě hodiny v kuse vařit, ponořit ho do kyselé lázně (jako je v našem žaludku), a vystavit ho trávicím enzymům. Bylo tak ověřeno, že bakteriální endotoxiny přežijí jak vaření, tak jakékoliv pokusy těla o kyselé a enzymatické trávení.
To vedlo k teorii, že občasné trávení jídel s vysokým obsahem LPS a/nebo BLP bakteriálních endotoxinů může podporovat dočasné, mírné epizody systémového zánětu, které vytváří predispozici k rozvoji arterosklerózy a inzulínově rezistence, což může vést k cukrovce.
Živočišný tuk může hrát důležitou roli v patogenezi tohoto zánětu po jídle tím, že zvýší absorbci endotoxinů. A to je místo, kde živočišné tuky vcházejí do hry. Protože endotoxiny mají silnou afinitu k transportnímu systému saturovaných tuků skrze střevní stěnu do krevního řečiště. Takže živočišné tuky zřejmě hrají roli ve zvýšení absobce endotoxinů, ale jako hlavní příčinu zvýšení zánětu po pozření živočišných produktů, ale ne po snědení většiny rostlinných, označily všechny tyto studie přítomnost mrtvých bakterií produkujících endotoxiny v živočišných produktech. Tyto toxiny jsou pak absorbovány do našeho systému a způsobí endotoxický zánět, který pozorujeme po snědení masa, mléčných výrobků a také vajec.
Takže, teď když víme, co se děje, co s tím budem dělat? No, od roku 2012 je tímto jasné, že nejlogičtějším přístupem k řešení této metabolické endotoxémie je prostě omezit příjem nasycených tuků ve stravě, kterých alespoň v USA většina pochází ze sýrů a drůbežího. Ale jak se vědci obávají, západní strava není tomuto způsobu řešení příliš nakloněna. [3]
Ukazuje se, že nasycené tuky mají také další škodlivé účinky, jako je zvýšení rizika vzniku chorob srdce ([4] a [5]), zkracují dobu přežití pacientek po léčbě rakoviny prsu [6] a další.
Pro ty, kdo chtějí vědět víc, je pod každým videem i článkem soupis odkazů na jednotlivé studie, jejichž výsledky byly použity a/nebo z nich bylo přímo citováno.
[1] The Leaky Gut Theory of Why Animal Products Cause Inflammation
[2] The Exogenous Endotoxin Theory
[3] Dead Meat Bacteria Endotoxemia
[4] Blocking the First Step of Heart Disease
[5] Trans Fat, Saturated Fat, & Cholesterol: Tolerable Upper Intake of Zero
[6] Breast Cancer Survival, Butterfat, & Chicken
Zdroj:How Does Meat Cause Inflammation?
Michael Greger M.D. FACLM
Napsat komentář